Σελίδα των μαθητών

Η συγκεκριμένη ψηφιακή εφαρμογή δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ερευνητικής μας εργασίας με τίτλο "Με όχημα το θέατρο". Συνιστά μια διαθεματική προσέγγιση με βάση τη λογική των μαθησιακών αντικειμένων (ευέλικτων ψηφιακών ενοτήτων για χρήση στην εκπαιδευτική πράξη). Στόχος είναι το υλικό να αποτελέσει ένα ευέλικτο εργαλείο, μια τράπεζα πληροφοριών και δραστηριοτήτων για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μέλημά μας ήταν να μπορεί να δώσει αφορμές να προσεγγίσουν όσοι ενδιαφέρονται το θέμα ακολουθώντας το δρόμο που εκείνοι θα επιλέξουν.

Πολλές είναι οι αφορμές που μπορούν να οδηγήσουν μαθητές και εκπαιδευτικούς να ασχοληθούν με το αρχαίο ελληνικό θέατρο (Ευριπίδη Ελένη Γ' Γυμνασίου, Αντιγόνη Σοφοκλή Β' Λυκείου). Έτσι, αναζητήσαμε υποστηρικτικό υλικό από διάφορες πηγές και συζητήσαμε τα θέματα που μας ενδιέφεραν σχετικά με τα αρχαία ελληνικά θέατρα. Η συζήτηση οδήγησε στη δημιουργία έξι θεματικών ενοτήτων στις οποίες καταγράψαμε πληροφορίες που συνθέτουν και νοηματοδοτούν την ολότητα του θέματος. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να πλοηγηθούν εντός ή εκτός σχολικού προγράμματος, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους, ενεργοποιώντας τους κατάλληλους υπερσυνδέσμους και δίνοντας έμφαση στις ενότητες που προτιμούν.

Για να είναι το υλικό μας εύχρηστο και εύκολα προσβάσιμο, το αναρτήσαμε στο διαδίκτυο σχεδιάζοντας μια ιστοσελίδα στην πλατφόρμα www.webnode.gr.

 

Τα οφέλη της εισαγωγής των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική πράξη πολλαπλασιάζονται όταν οι μαθητές εμπλέκονται στη διαδικασία συλλογής και σύνθεσης του υλικού.  Τότε από τη θέση του παθητικού χρήστη περνάνε στη θέση του σχεδιαστή-δημιουργού. Ευχόμαστε η συγκεκριμένη εφαρμογή να λειτουργήσει ως αφορμή για νέες μαθησιακές εμπειρίες ή και ως έμπνευση για τη δημιουργία νέων προτάσεων, με τη συνεργασία καθηγητών και μαθητών.

 

Προσπαθήσαμε να εντάξουμε  δραστηριότητες με νόημα για τους μαθητές δίνοντας παράλληλα έμφαση στη χρήση ανοιχτών διερευνητικών περιβαλλόντων, όπως είναι τα ηλεκτρονικά λεξικά. Σε κάθε περίπτωση η διαθεματική προσέγγιση επιχειρήθηκε έτσι ώστε το θέατρο να αποτελεί τον κεντρικό άξονα της έρευνας, προκειμένου να εκτιμήσουν οι μαθητές τη λογοτεχνική του αξία. Σκηνές αρχαίων παραστάσεων σε αγγεία, αρχαιολογικά εκθέματα, χάρτες συνδυάζονται με οπτικοακουστικό υλικό και συμβάλλουν στην αισθητική απόλαυση.

Τα οφέλη ...

 

Η φράση του Σαίξπηρ στην αρχική σελίδα μας θυμίζει πως το αρχαίο ελληνικό θέατρο είναι τόπος συνάντησης πολλών δραστηριοτήτων του ανθρώπου, σκέψη στην οποία βασίστηκε και η εργασία μας.